TAKROR HODISASI SINTAKTIK FIGURA SIFATIDA (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Bugungi kunda jahon tilshunosligida antroposentrik tilshunoslik jadallik bilan rivojlanib bormoqda. Tilni inson omili bilan birga o‘rganish tilshunoslikning qator yo‘nalishlari uchun keng yo‘l ochmoqda. Xususan, lingvopoetika sohasi tilning badiiy matnda estetik funksiyalashuvini tadqiq etuvchi soha bo‘ilb, tilning ifoda imkoniyatlarini, til birliklarining badiiy matnda emotsional-ekspressiv ta’sirchanlikni yuzaga keltirish mexanizmini o‘rganadi. Sintaktik figuralar matnning sintaktik-kompozitsion qurilishida muhim o‘ringa ega. Takrorlar ham sintaktik figura sifatida matn qurilishida, matnning emotsional-ekspressivligini ta’minlashda lingvopoetik vazifa bajaradi. Ushbu maqolada takrorlarning she’riy matnda qo‘llanishi, estetik imkoniyatlari lingvopoetik jihatdan tadqiq etilgan.