“QADRIYAT” MAZMUNIY MAYDONIGA OID LEKSEMALARNING BIRLASHTIRUVCHI VA FARQLOVCHI SEMALARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu tadqiqot o‘zbek tili leksikologiyasining dolzarb masalalaridan biri — "Qadriyat" konseptual maydonining semantik qurilishi va uning lisoniy tizimdagi ierarxik munosabatlarini yoritishga bag‘ishlangan. Maqolada mazkur maydon tarkibidagi leksemalarning o‘zaro semantik aloqalari komponent tahlil metodi orqali tadqiq etiladi. Muallif birliklarning umumiy (integral) va xususiy (differensial) semalari asosida leksik-semantik guruhlarning shakllanish mexanizmlarini, shuningdek, so‘zlarning denotativ va konnotativ ma’nolari o‘rtasidagi dialektik bog‘liqlikni ilmiy asoslab beradi.