SUBYEKTIV BAHO MUNOSABATINING SEMANTIK VA KOGNITIV ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada tildagi subyektiv baho munosabatining semantik tabiyati va kognitiv mexanizmlari tadqiq etiladi. Baholash kategoriyasi insonning borliqqa munosabatini ifodalovchi universal hodisa sifatida, uning tildagi lisoniy vositalari va konseptual asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida baho sememalarining shakllanishi, lisoniy birliklarda ijobiy va salbiy konnotatsiyalarning namoyon bo‘lishi hamda ularning inson tafakkuridagi qoliplari (freym, ssenariy) ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada subyektiv bahoning nutqiy vaziyat va kontekstga bog‘liqligi, uning pragmatik imkoniyatlari ilmiy asoslab beriladi.