OʻZBEK TILIDA OMONIMLARNI FARQLASH UCHUN GIBRID TEGLASH MODELI: KORPUSGA ASOSLANGAN YONDASHUV (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada oʻzbek tilida omonimlarni ajratish uchun kompyuter tilshunosligi doirasida gibrid teglash modeli taklif qilingan. Omonim birliklarni ajratish uchun standartlashtirilgan tizimning yoʻqligi tabiiy tilni qayta ishlash dasturlarining samaradorligini sezilarli darajada cheklaydi. Tadqiqotda grammatik va semantik xususiyatlarni birlashtirgan ikki darajali teglash tizimi joriy etilgan. Modelni baholash uchun 1200 ta omonim misollardan iborat qoʻlda izohlangan maʼlumotlar toʻplami ishlatilgan. Natijalar shuni koʻrsatadiki, taklif qilingan yondashuv omonimlarni ajratishda 87,3% aniqlikka erishadi va faqat nutqning bir qismini belgilashga asoslangan asosiy usullardan ustun turadi. Topilmalar kognitiv-semantik markerlarni kam resursli tillar uchun teglash tizimlariga integratsiya qilish muhimligini taʼkidlaydi.