ANTROPONIMLARLAR BADIIY MATN VA TASVIR UCHUN MADANIY KOD SIFATIDA (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
O‘zbek tili bugungi kunda millat vakillarining ijtimoiy aloqasini to‘liq ta`minlashga xizmat qilmoqda, o‘zbek millatining fikr almashuv quroli sifatida katta ijtimoiy vazifa ado etmoqda. Bu O‘zbek tilshunosligida antroponimlar bo‘yicha bir qator ilmiy ishlar qilinganiga qaramay, bu sohada yechilmagan masalalar talaygina. Shuningdek, o‘zbek tilininng bugungi taraqqiyotiga tilshunos olimlarimiz, yozuvchilarimiz, shoirlarimizning qo‘shgan hissalari beqiyos. Ularning katta mehnatlari tufayli o‘zbek tilining ko‘pchilik sohalarida qat`iy normalar belgilanadi, til birliklarining aloqa jarayonidagi lisoniy namunalari tafsiya etiladi.O‘zbek tilida O‘zbekistonda yashovchi xalqlarning tarixini, bugungi fidokorona mehnatini ulug‘lovchi yuksak saviyadagi badiiy asarlar yaratilgan va yaratilmoqda. Jumladan, mustaqillik davri o‘zbek adabiyotida o‘z o‘rniga ega bo‘lgan ijodkorlarning asarlari matnida uchrovchi onomastik birliklarini o‘rganish shular jumlasidandir. Bu borada badiiy asar matnidagi antroponimlarining leksik-semantik va uslubiy xususiyatlarini tadqiq qilish ahamiyatlidir. Ushbu maqolada esa badiiy asar matnida antroponimlarning o‘ziga xos xususiyatlari, badiiy asarda tutgan o‘rni haqida fikr yuritilgan. Shuningdek, ijodkorlar hikoyalarida antroponimlarning berilishi misollar vositasida ochib berilgan.