CHINGIZ AYTMATOVNING “OQ KEMA” ASARIDA BOBO VA NABIRA OBRAZI TALQINLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola Chingiz Aytmatovning “Oq kema” qissasida bobo va nabira obrazlarini avlodlararo ruhiy aloqa hamda ma’naviy meros muammosi nuqtai nazaridan tadqiq etadi. Ilmiy izlanishda psixologik, tipologik va qiyosiy tahlil metodlaridan foydalanilgan. Maqolada Mo‘min chol va bola obrazlarining psixologik portreti, ular o‘rtasidagi ma’naviy-ruhiy yaqinlikning tabiat, rivoyat va afsona orqali shakllanishi, kattalar dunyosidagi axloqiy inqirozning bobo-nabira munosabatiga ta’siri kabi masalalar ilmiy jihatdan o‘rganiladi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, Chingiz Aytmatov bobo obrazini xalq xotirasining, nabira obrazini esa shu xotiraning kelajakdagi davomchisi sifatida badiiy ifodalagan. Ushbu munosabatning uzilishi esa nafaqat ikki qahramon fojiasi, balki jamiyatning ma’naviy tanazzulini aks ettiruvchi universal badiiy modeldir.