NOVERBAL VOSITALARNING FUNKSIONAL XUSUSIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada noverbal vositalarning til va nutq jarayonidagi o‘rni, ularning funksional xususiyatlari hamda kommunikativ ahamiyati tahlil qilinadi. Noverbal vositalar insonlar o‘rtasidagi muloqotda fikrni to‘liq, ta’sirchan va aniq ifodalashga xizmat qiluvchi muhim omillardan biri sifatida yoritiladi. Xususan, imo-ishora, mimika, pantomimika, nigoh, tana harakatlari, ovoz tembri, pauza va intonatsiya kabi vositalarning nutq mazmunini boyitishdagi o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, noverbal birliklarning verbal nutq bilan o‘zaro munosabati, ularning axborotni to‘ldirish, aniqlashtirish, kuchaytirish yoki emotsional-ekspressiv bo‘yoq berish funksiyalari ilmiy-nazariy jihatdan izohlanadi. Maqolada noverbal vositalarning milliy-madaniy xususiyatlari hamda ularning badiiy va og‘zaki nutqdagi ifodalanish shakllariga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijasida noverbal vositalar kommunikatsiyaning ajralmas tarkibiy qismi ekanligi, ular nutq samaradorligi va ta’sirchanligini oshirishda muhim lingvopragmatik vosita bo‘lib xizmat qilishi asoslanadi.