O‘YIN FAOLIYATI ASOSIDA MAKTABGACHA YOSHDAGI ALALIK BOLALARDA LUG‘AT BOYLIGINI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYASI MAVZUSINING ILMIY-NAZARIY O‘RGANILISH HOLATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur mavzuda o‘yin faoliyati asosida maktabgacha yoshdagi alalik bolalarda lug‘at boyligini rivojlantirishning ilmiy-nazariy asoslari o‘rganiladi. Unda bolalarning nutqiy rivojlanish xususiyatlari, alaliya bilan bog‘liq muammolar, psixologik-pedagogik yondashuvlar hamda o‘yin orqali nutqni rivojlantirish usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, mavjud ilmiy tadqiqotlar natijalariga tayangan holda samarali metod va texnologiyalarni qo‘llash imkoniyatlari yoritiladi. Maktabgacha yoshdagi alalik bolalarda lug‘at boyligini rivojlantirish tizimli, izchil va bosqichma-bosqich yondashuvni talab etadi. O‘yin faoliyatiga asoslangan pedagogik va logopedik ishlar lug‘atni kengaytirish, so‘zlarni to‘g‘ri qo‘llash hamda nutqiy faollikni oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Samarali natijalarga erishish esa individual yondashuv, muntazam korreksion mashg‘ulotlar va psixologik-pedagogik qo‘llab-quvvatlash bilan ta’minlanadi.