ADABIY-ESTETIK KOMPETENSIYA TUSHUNCHASINING MAZMUN-MOHIYATI VA UNI PEDAGOGIK TIZIMDA SHAKLLANTIRISH YO‘NALISHLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada adabiy-estetik kompetensiya tushunchasining mazmun-mohiyati, uning kognitiv, emotsional-estetik, aksiologik, faoliyatli va kommunikativ komponentlari ilmiy asosda yoritilgan. O‘qituvchining kasbiy faoliyatida adabiy-estetik kompetensiyaning tutgan o‘rni va ahamiyati ochib berilgan. Lingvopoetik yondashuvning mazkur kompetensiyani rivojlantirishdagi nazariy hamda metodik imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, pedagogik tizimda adabiy-estetik kompetensiyani shakllantirish yo‘nalishlari asoslab berilgan, uning o‘qituvchi va o‘quvchi estetik tafakkuri, badiiy didi hamda ma’naviy kamolotini rivojlantirishdagi roli yoritilgan. Tadqiqot natijalari mazkur kompetensiyaning zamonaviy ta’lim jarayonida ustuvor ahamiyatga ega ekanini ilmiy dalillar asosida ko‘rsatadi aniq ravishda bugungi.