AQLLI TA’LIM MUHITIDA O‘QUV JARAYONINI INDIVIDUALLASHTIRISH TAMOYILLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada aqlli ta’lim muhitida o‘quv jarayonini individuallashtirish tamoyillarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida raqamli texnologiyalar, sun’iy intellekt va ma’lumotlar tahliliga asoslangan tizimlar keng joriy etilishi natijasida ta’lim jarayonini shaxsiylashtirish muhim ahamiyat kasb etmoqda. Aqlli ta’lim muhiti o‘quvchilarning individual ehtiyojlari, qiziqishlari, bilim darajasi va o‘quv tezligini hisobga olgan holda ta’lim jarayonini tashkil etishga imkon beradi. Maqolada individuallashtirilgan ta’limning asosiy tamoyillari, jumladan, o‘quvchiga yo‘naltirilganlik, moslashuvchanlik, differensial yondashuv, raqamli texnologiyalardan samarali foydalanish hamda o‘quv jarayonining doimiy monitoringi kabi jihatlar yoritib beriladi.Shuningdek, aqlli ta’lim muhitida o‘quvchilarning individual ta’lim trayektoriyasini shakllantirish, ularning o‘quv faoliyatini tahlil qilish hamda natijalar asosida ta’lim jarayonini optimallashtirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Maqolada pedagogik yondashuvlar, zamonaviy ta’lim texnologiyalari va innovatsion metodlar asosida o‘quv jarayonini individuallashtirishning samarali mexanizmlari tahlil qilinadi.Tadqiqot natijalariga ko‘ra, aqlli ta’lim muhitida individuallashtirilgan ta’lim jarayonini tashkil etish o‘quvchilarning bilim olish jarayonini yanada samarali tashkil etishga, ularning mustaqil fikrlashini rivojlantirishga hamda ta’lim sifatini oshirishga xizmat qiladi. Bundan tashqari, bunday yondashuv o‘quvchilarning motivatsiyasini oshiradi, ularning qobiliyatlarini to‘liq namoyon etish imkoniyatini yaratadi va ta’lim jarayonining samaradorligini oshiradi. Tadqiqot natijalari aqlli maktablarda ta’lim jarayonini tashkil etishda individuallashtirish tamoyillaridan foydalanish muhim pedagogik omil ekanligini ko‘rsatadi.