QASHQADARYO TOPONIMIKASINING NAZARIY-METODOLOGIK ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati toponimikasining nazariy-metodologik asoslari IMRaD modeli asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda toponimika fanining shakllanish va rivojlanish bosqichlari, toponimlarning lingvistik tadqiqi, asosiy yondashuvlar, shuningdek, Qashqadaryo hududidagi toponimik manbalar va tarixiy qatlamlar o‘rganildi. Tadqiqot natijalari Qashqadaryo toponimik tizimi ko‘p qatlamli tarixiy-lisoniy hodisa ekanini, unda qadimgi sug‘diy, eroniy, turkiy, arab-fors va o‘zbek til qatlamlari o‘zaro uyg‘unlashganini ko‘rsatdi. Toponimlarning fonetik, morfologik, etimologik va semantik-motivatsion xususiyatlari hudud tarixini, etnik tarkibini va madaniy xotirasini aks ettiruvchi muhim manba ekanligi aniqlandi. Shuningdek, zamonaviy toponimik tadqiqotlarda lingvistik, tarixiy-etnografik hamda geoinformatsion yondashuvlarning integratsiyasi zarurligi asoslandi.