AFAZIYANING TILSHUNOSLIK NUQTAYI NAZARIDAN O‘RGANLISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada afaziyaning tilshunoslik nuqtayi nazaridan o‘rganilish masalalari tahlil qilinadi. Afaziya nutq faoliyatining buzilishi sifatida lingvistik birliklar — fonetik, leksik, morfologik va sintaktik qatlamlar doirasida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda afaziyaning neyrolingvistik asoslari, nutq ishlab chiqarish va nutqni idrok etish jarayonidagi o‘zgarishlar hamda til tizimining turli darajalarida yuzaga keladigan buzilishlar ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Shuningdek, Paul Broca va Carl Wernicke tomonidan aniqlangan nutq markazlari bilan bog‘liq afaziya turlari lingvistik jihatdan tavsiflanadi. Maqolada afaziyani o‘rganishda zamonaviy neyrolingvistika, psixolingvistika va kognitiv tilshunoslik yondashuvlarining ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari afaziyani tashxislash va reabilitatsiya jarayonlarida tilshunoslik yondashuvining muhimligini ko‘rsatadi.