MUROJAATNING VOKATIV FUNKSIYALARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada murojaat birliklarining vokativ funksiyalari lingvistik va pragmatik nuqtai nazardan kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda vokativ birliklarning nutq jarayonidagi asosiy vazifalari, xususan, adresatni aniqlash, uning e’tiborini jalb qilish va kommunikativ aloqani o‘rnatishdagi roli yoritiladi. Shuningdek, murojaat shakllarining ijtimoiy, madaniy va psixologik omillar bilan bog‘liqligi ochib beriladi. Ingliz va o‘zbek tillari materiallari asosida qiyosiy tahlil olib borilib, ularning umumiy va o‘ziga xos xususiyatlari aniqlanadi. Vokativ birliklarning emotsional-ekspressiv imkoniyatlari hamda rasmiy va norasmiy nutqdagi qo‘llanish xususiyatlari ilmiy asosda izohlanadi. Tadqiqot natijalari zamonaviy tilshunoslikning pragmatika va sotsiolingvistika yo‘nalishlari uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.