OILADA MULOQOT MADANIYATI VA UNING BOLA SHAXSINI SHAKLLANTIRISHDAGI AHAMIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Globallashuv sharoitida oilaviy munosabatlar transformatsiyasi bola shaxsini shakllantirishda muloqot madaniyatini o‘rganishni taqozo etadi. Tadqiqotning maqsadi oilaviy muloqot modellarining bola kamolotiga ta’sirini ilmiy asoslash va ota-ona hamkorligi tamoyillarini belgilashdan iborat. Ishda qiyosiy-pedagogik tahlil va psixologik modellashtirish metodlaridan foydalanildi. E. G‘oziyev, M. Zokirova va boshqa olimlarning nazariy qarashlari tahlili shuni ko‘rsatadiki, muloqotning kommunikativ, perseptiv va interaktiv funksiyalari uyg‘unligi bolada sog‘lom "Men-konsepsiyasi" shakllanishida "psixologik filtr" vazifasini o‘taydi. Tadqiqot xulosalari oilada ijtimoiy-psixologik muhitni sog‘lomlashtirish va barkamol avlod tarbiyasini samarali tashkil etishda amaliy ahamiyat kasb etadi.