FORSAYT TEXNOLOGIYASI TUSHUNCHASI VA RIVOJLANISH BOSQICHLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Forsayt texnologiyasi tushunchasining nazariy asoslari, uning shakllanishi va rivojlanish bosqichlari chuqur ilmiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Xususan, forsaytning an’anaviy prognozlash usullaridan farqli jihatlari, uning strategik rejalashtirishdagi o‘rni va innovatsion rivojlanishni ta’minlashdagi ahamiyati yoritib beriladi. Maqolada forsayt texnologiyasining tarixiy evolyutsiyasi bosqichma-bosqich o‘rganilib, dastlabki ekspert baholash yondashuvlaridan tortib zamonaviy kompleks, ishtirokchi va ko‘p omilli modellarigacha bo‘lgan taraqqiyot jarayonlari ilmiy asosda bayon etiladi. Shuningdek, global tajribalar asosida rivojlangan mamlakatlarda forsayt texnologiyalaridan foydalanish amaliyoti tahlil qilinib, ularning iqtisodiy siyosat, innovatsion rivojlanish va uzoq muddatli strategiyalarni shakllantirishdagi samaradorligi ochib beriladi. Maqolada forsayt texnologiyasining asosiy bosqichlari – muammoni aniqlash, ekspertlar tanlovi, ma’lumotlarni yig‘ish va tahlil qilish, ssenariylar ishlab chiqish hamda natijalarni amaliyotga joriy etish jarayonlari tizimli ravishda yoritilgan.