O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA XUSUSIY BIRIKUVCHILI BIRIKMALARNING STRUKTUR-SEMANTIK XUSUSIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek va ingliz tillarida xususiy birikuvchili birikmalarning struktur–semantik xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqotda ushbu birliklar struktur jihatdan ochiq, biroq leksik tanlov darajasida cheklangan, semantik jihatdan shaffof, ammo qisman barqaror birliklar sifatida talqin qilinadi. O‘tkazilgan tahlil xususiy birikuvchili birikmalarning gradatsion va prototipik xarakterga egaligini ko‘rsatadi. Natijalar ushbu birliklarni erkin so‘z birikmasi, ibora yoki qo‘shma so‘z doirasida to‘liq izohlash mumkin emasligini asoslaydi hamda ularni til tizimida mustaqil struktur–semantik kategoriya sifatida baholash zarurligini ko‘rsatadi.