BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA SOG‘LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISH METODIKASINING PEDAGOGIK SAMARADORLIGINI EKSPERIMENTAL ASOSDA BAHOLASH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishga qaratilgan integrativ pedagogik metodikaning samaradorligi eksperimental tadqiqot asosida batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot Andijon, Navoiy va Surxondaryo viloyatlaridagi umumiy o‘rta ta’lim maktablarida jami 555 nafar respondent (n=555) ishtirokida o‘tkazildi. Tajriba guruhiga (n=280) qo‘llanilgan takomillashtirilgan metodika nazorat guruhiga (n=275) nisbatan o‘zlashtirish darajasi, jismoniy rivojlanish ko‘rsatkichlari (bo‘y, vazn, ko‘krak qafasi aylanasi), jismoniy tayyorgarlik sifatlari (tezlik, kuch, chidamlilik), harakat faolligi va jismoniy ish qobiliyati dinamikasini matematik-statistik usullar (o‘rtacha qiymatlar, standart og‘ish, Styudentning t-mezoni) yordamida qiyosiy baholandi. Natijalar tajriba guruhida o‘zlashtirish ko‘rsatkichlari nazorat guruhiga nisbatan o‘rtacha 13,6% ga yuqori ekanligini ko‘rsatdi (t=6,41; p