BOBUR SHE’RIY ASARLARIDA METAFORALARNING LEKSIK-SEMANTIK XUSUSIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur she’riy asarlarida metaforalarning leksik-semantik xususiyatlari lingvopoetik yondashuv asosida kompleks tarzda o‘rganilgan. Ishda metafora hodisasining nazariy asoslari, uning semasiologik mohiyati tahlil qilingan. Shuningdek, metaforaning Sharq adabiyotidagi muqobili hisoblangan istiora tushunchasi, uning tashbih bilan munosabati hamda struktur-semantik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Tadqiqot jarayonida Bobur lirikasida qo‘llanilgan metaforalarning tipologiyasi ishlab chiqilib, ular zoomorfik, fitomorfik, kosmomorfik, naturmorfik, teomorfik va abiomorfik turlarga ajratilgan holda tahlil etilgan. Har bir metafora turi muayyan semantik maydon doirasida ko‘rib chiqilib, ularning obraz yaratishdagi roli, emotsional-ekspressiv bo‘yoqdorligi va individual muallif uslubini shakllantirishdagi o‘rni aniqlangan.