EKZISTENSIALIZM VA DETEKTIV ROMANINING FALSAFIY-BADIIY QOVUSHISHI: ILMIY-NAZARIY TAHLIL (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada ekzistensializm falsafasi va detektiv janrning o‘zaro ta’siri tarixiy-falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. XX asr inqiroz muhitida – ikki jahon urushi orasidagi va undan keyingi davrda – shakllangan bu ikki sohaning qanday qilib bir-birini boyitgani va o‘zgartirganı ko‘rsatiladi. Seren Kyerkegor, Martin Xaydegger, Jan-Pol Sartr va Albert Kamyu g’oyalarining detektiv romaniga ta’sir mexanizmlari izchil o‘rganiladi. Klassik detektivdan ekzistensial detektiv janrgacha bo‘lgan rivojlanish yo‘li tahlil qilinib, jinoyatchi va tergovchi obrazlarining falsafiy chuqurlashishi ko‘rsatiladi.