IKKI TILLI O‘QUV LUG‘ATLARDA ONOMASTIK BIRLIKLARNI SEMANTIZATSIYALASH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola o‘quv leksikografiyasining murakkab qismlaridan biri — ikki tilli lug‘atlarda onomastik birliklarni semantizatsiyalash (ma’nosini ochib berish) muammolariga bag‘ishlangan. Onomastik birliklar, xususan antroponimlar, toponimlar va etnonimlar tilda nafaqat nominativ vazifani bajaradi, balki o‘zida chuqur milliy-madaniy konnotatsiyalarni jamlaydi. Tadqiqotda mazkur birliklarning ikki tilli o‘quv lug‘atlarida berilish usullari, ularning lingvokulturologik xususiyatlarini saqlab qolgan holda boshqa til vakiliga yetkazish masalalari tahlil qilinadi. Maqolada onomastik birliklarni semantizatsiyalashda qo‘llaniladigan asosiy usullar — transliteratsiya, transkripsiya va tavsifiy izohlar berishning afzallik hamda kamchiliklari qiyosiy o‘rganilgan.