IJTIMOIY TARMOQLARDA SOXTA AXBOROT VA DEZINFORMATSIYA: BOTLAR VA ALGORITMLARNING TA’SIRI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada ijtimoiy tarmoqlarda soxta axborot va dezinformatsiya tarqalishining mexanizmlari, shuningdek, bot-tarmoqlar va algoritmik manipulyatsiyalarning auditoriya ongiga ta’siri kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda ko‘rsatilishicha, sun’iy intellekt va algoritmlar yordamida boshqariladigan kontent oqimi tez va keng tarqalib, foydalanuvchilarning axborot idrokini shakllantiradi hamda manipulyatsiya va propaganda elementlarini sezilmas tarzda yetkazadi. Maqolada botlar va algoritmlarning soxta xabarlarni viral qilishdagi roli, ularning ijtimoiy psixologik ta’siri hamda platformalardagi dezinformatsiyaga qarshi zamonaviy aniqlash va bloklash usullari ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Shuningdek, ijtimoiy tarmoqlarda axborot xavfsizligi va media savodxonlikni oshirish bo‘yicha strategik tavsiyalar taqdim etiladi.