XAT MATNLARIDA IJTIMOIY MASOFA VA KOMMUNIKATIV NIYATNING IFODALANISHI: (QIYOSIY TAHLIL) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va nemis tillaridagi xat matnlarida ijtimoiy masofa hamda kommunikativ niyatning ifodalanish xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqot lingvopragmatik, sotsiolingvistik va diskursiv yondashuvlarga tayanadi. Tahlil natijasida aniqlanishicha, nemis tilida ijtimoiy masofa ko‘proq grammatik vositalar orqali ifodalansa, o‘zbek tilida esa leksik va madaniy omillar ustunlik qiladi. Shuningdek, kommunikativ niyat har ikki tilda turli nutq aktlari orqali amalga oshirilishi, biroq ularning ifodalanish strategiyalari farqlanishi ko‘rsatib berildi.