TALABALARNING MUSTAQIL O‘Z-O‘ZINI RIVOJLANTIRISHDA PEDAGOGIK DASTURIY VOSITALARNING O‘RNI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada pedagogik dasturiy vositalarning (PDV) zamonaviy ta’lim tizimidagi o‘rni, ularning tasnifi hamda talabalarning mustaqil o‘z-o‘zini rivojlantirish jarayonidagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida pedagogik dasturiy vositalarning didaktik, psixologik va texnologik imkoniyatlari o‘rganilib, ularning ta’lim samaradorligini oshirishdagi roli asoslab beriladi. Shuningdek, zamonaviy ta’lim platformalari, virtual laboratoriyalar, raqamli resurslar, masofaviy ta’lim tizimlari hamda sun’iy intellekt asosidagi o‘qitish vositalari pedagogik jarayonni tashkil etishda muhim vosita sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, pedagogik dasturiy vositalardan samarali foydalanish talabalarning mustaqil bilim olish, tanqidiy fikrlash, o‘z-o‘zini nazorat qilish va ijodiy faoliyat ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qiladi.