“FIRDAVSU-L- IQBOL” ASARIDA O‘G‘UZXON TIMSOLI VA UNING XALQ EPIK AN’ANALARIDAGI ILDIZLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada O‘g‘uzxon obrazining tasviri yozma va og‘zaki manbalar asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Xususan, Firdavsu-l-iqbol asarida keltirilgan O‘g‘uzxon haqidagi ma’lumotlar xalq og‘zaki ijodidagi qahramonlik eposlari bilan solishtirib o‘rganiladi. Tadqiqot jarayonida O‘g‘uzxon timsolining tarixiy shaxs, afsonaviy qahramon va ideal hukmdor sifatidagi talqinlari ochib beriladi. Shuningdek, yozma manbada voqealarning tarixiylashtirilishi hamda og‘zaki an’analarda epik bo‘rttirishlar orqali qahramonlik g‘oyasining shakllanishi yoritiladi. Maqola turkiy xalqlar epik tafakkuri va tarixiy xotirasini o‘rganishda muhim ilmiy xulosalar chiqarishga xizmat qiladi.