VIRTUAL LABORATORIYALAR VA ROBOTOTEXNIKA TEXNOLOGIYALARINI INTEGRATSIYALASH ORQALI IJODIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHNING DIDAKTIK ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada virtual laboratoriyalar hamda robototexnika texnologiyalarini ta’lim jarayoniga integratsiyalash orqali talabalarda ijodiy tafakkurni rivojlantirishning didaktik asoslari ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining o‘quv jarayonidagi o‘rni, virtual laboratoriya muhitining ta’lim samaradorligiga ta’siri hamda robototexnika vositalari orqali amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish imkoniyatlari yoritib berilgan. Shuningdek, virtual laboratoriyalar va robototexnika texnologiyalarini uyg‘unlashtirish orqali o‘quvchilarning muammoli vaziyatlarda mustaqil fikrlash, kreativ yondashuv, tahliliy tafakkur hamda innovatsion g‘oyalarni ishlab chiqish kompetensiyalarini rivojlantirish mexanizmlari asoslab berilgan.Maqolada ta’lim jarayonida qo‘llaniladigan interfaol metodlar, loyiha asosida o‘qitish (project-based learning), STEAM yondashuvi hamda muammoli ta’lim texnologiyalarining didaktik ahamiyati ilmiy asosda ochib beriladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, virtual laboratoriya va robototexnika texnologiyalarini integratsiyalash talabalarning ijodiy tafakkurini rivojlantirishda yuqori samaradorlikkaega bo‘lib, ularning amaliy bilimlarni mustahkamlash, tajriba o‘tkazish va innovatsion fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishi aniqlangan. Maqolada o‘qitish jarayoniga innovatsion texnologiyalarni tatbiq etish bo‘yicha ilmiy-metodik tavsiyalar ham ishlab chiqilgan