BOSHLANG‘ICH SINF O‘QITUVCHILARINING NOVERBAL MULOQOT KO‘NIKMALARINI SHAKLLANTIRISH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada noverbal muloqotning mazmuni, uning asosiy shakllari hamda boshlang‘ich sinf ta’lim jarayonidagi pedagogik ahamiyati yoritiladi. Xususan, imo-ishora, yuz ifodasi, ko‘z bilan aloqa, tana harakati, ovoz balandligi, ohang va fazoviy masofa kabi noverbal vositalarning o‘qituvchi va o‘quvchi o‘rtasidagi samarali muloqotni ta’minlashdagi o‘rni tahlil qilinadi. Maqolada noverbal signallar nutq mazmunini kuchaytirishi, o‘quvchilar diqqatini jalb qilishi, qiziqishini oshirishi va sinf muhitini faollashtirishi ilmiy-amaliy jihatdan asoslanadi. Shuningdek, noverbal muloqotning madaniy kontekst bilan bog‘liqligi hamda uni to‘g‘ri talqin qilish zarurligi ko‘rsatib o‘tiladi. O‘qituvchining noverbal ko‘nikmalari o‘quvchilarning hissiy holatini anglash, pedagogik vaziyatni boshqarish va dars samaradorligini oshirishda muhim omil sifatida baholanadi. Maqolada bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarida noverbal kommunikatsiya ko‘nikmalarini shakllantirish uchun amaliy mashg‘ulotlar, treninglar, videotahlil va simulyatsiyalarning ahamiyati ta’kidlanadi.