YUQORI SINF O‘QUVCHILARINING INGLIZ TILI LEKSIKASINI AUTENTIK MATERIALLAR VOSITASIDA RIVOJLANTIRISHNING AHAMIYATI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada yuqori sinf o‘quvchilarining ingliz tili leksikasini autentik materiallar vositasida rivojlantirishning pedagogik va metodik ahamiyati yoritiladi. Tadqiqotda autentik materiallar — ya’ni asl til muhitida yaratilgan matnlar, audio va video manbalar (gazeta va jurnal maqolalari, badiiy asarlar, intervyular, podkastlar, filmlar va internet resurslari) — o‘quvchilarning lug‘at boyligini oshirish, so‘zlarni kontekstda o‘zlashtirish hamda kommunikativ kompetensiyasini shakllantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi.      Maqolada autentik materiallardan foydalanish o‘quvchilarning motivatsiyasini kuchaytirishi, mustaqil fikrlashini rivojlantirishi va real hayotiy nutq vaziyatlariga tayyorlashini asoslash bilan birga, ularni dars jarayoniga samarali integratsiya qilish usullari ham ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, leksik ko‘nikmalarni shakllantirishda interfaol metodlar, kontekstual o‘qitish va kommunikativ yondashuvning ustunliklari ochib beriladi.Tadqiqot natijalari autentik materiallar asosida tashkil etilgan mashg‘ulotlar o‘quvchilarning so‘z boyligini sezilarli darajada oshirishi, nutq ravonligi va tushunish qobiliyatini yaxshilashini ko‘rsatadi. Maqola ingliz tili o‘qituvchilari uchun amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.