MAKTABGACHA YOSHDAGI DIZARTRIYA BOLALAR BILAN KORREKSION ISHLAR TIZIMI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada dizartiyaning nutqiy va nutqdan tashqari simptomatikasi, uning patogenez mexanizmlari hamda korreksion ishni tashkil etish xususiyatlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Dizartiyada artikulyatsion apparat mushaklari tonusining buzilishi (spastiklik, gipotoniya, distoniya), artikulyatsion motorika yetishmovchiligi, diskoordinatsion buzilishlar, giperkinez va sinkineziyalar nutqning fonetik-fonematik hamda prosodik tomoniga salbiy ta’sir ko‘rsatishi asoslab beriladi. Shuningdek, nutqiy nafas, ovoz hosil bo‘lish jarayoni va melodik-intonatsion o‘zgarishlarning buzilishi yoritiladi. Maqolada korreksion-logopedik ishni kompleks tashkil etish zarurligi, jumladan artikulyatsion motorikani normallashtirish, nutqiy nafasni rivojlantirish, prosodikani shakllantirish hamda sensor va psixomotor jarayonlarni takomillashtirish yo‘llari ko‘rsatib beriladi. Taklif etilgan metodik tizim bolalarning nutq funksiyalarini samarali rivojlantirish va ularni keyingi ta’lim bosqichiga tayyorlashga xizmat qiladi.