JAHON TILSHUNOSLIGIDA DIZAYN TERMINLARING O‘RGANILISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur tadqiqot jahon tilshunosligida dizayn terminologiyasining shakllanishi, rivojlanishi va lingvistik xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning maqsadi dizayn sohasiga oid terminlarning leksik-semantik tuzilishi, so‘z yasash usullari hamda lingvokulturologik xususiyatlarini tahlil qilishdan iborat. Zamonaviy terminologiya nazariyasida terminlar muayyan kasbiy sohaning konseptual bilimlarini ifodalovchi til birliklari sifatida qaraladi va ular professional kommunikatsiyaning asosiy vositasi hisoblanadi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, terminologik tasniflash hamda semantik tahlil metodlaridan foydalanildi. Tahlillar dizayn terminlari ko‘pincha xalqaro xarakterga ega ekanligini hamda ular turli tillarga o‘zlashma, kalkalash va tavsifiy tarjima orqali kirib borishini ko‘rsatdi. Dizayn terminologiyasi shakllanishida ingliz tilining global ilmiy va professional aloqa vositasi sifatidagi roli muhim ahamiyat kasb etadi. Natijalar dizayn terminlarining shakllanishida madaniy, tarixiy va ijtimoiy omillar ham muhim rol o‘ynashini ko‘rsatdi. Turli tillarda dizayn terminlari milliy til elementlari hamda xalqaro terminlarning uyg‘unlashuvi orqali rivojlanadi, bu esa terminologik tizimning ko‘p qatlamli va dinamik xususiyatga ega ekanligini tasdiqlaydi.Tadqiqot natijalari dizayn terminologiyasini lingvistik jihatdan o‘rganish terminlarni standartlashtirish, ko‘p tilli lug‘atlar yaratish va xalqaro professional kommunikatsiyani rivojlantirishda muhim ilmiy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.