ENHANCING COLLABORATIVE LEARNING BASED ON GAMIFICATION (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu tadqiqot oliy ta’limda kollaborativ o‘qitishni samaradorligini oshirishda gamifikatsiyaning ahamiyatini o‘rganadi. Kollaborativ o‘qitish tanqidiy fikrlash va jamoaviy ishlashni rivojlantirsa-da, ko‘pincha talabalar motivatsiyasi va teng ishtirokini ta’minlashda muammolar yuzaga keladi. Gamifikatsiya esa mukofotlar, reytinglar va taqdirlashlar kabi elementlardan foydalanish orqali ushbu muammolarni bartaraf etish uchun qo‘llanildi.Tadqiqotda klassik kollaborativ ta’lim va gamifikatsiyaga asoslangan ta’lim guruhlari taqqoslandi. Testlar, kuzatuvlar va so‘rovnomalar natijalari gamifikatsiyadan foydalanilgan guruhda yuqori motivatsiya, bilimlarni yaxshiroq o‘zlashtirish va kollaboratsiya kuchliroq shakllanganini ko‘rsatdi.Natijalar shuni ko‘rsatadiki, gamifikatsiya kollaborativ o‘qitish sifatini oshirishda samarali yondashuv bo‘lib, talabalarda faollik va mas’uliyatni oshiradi. Shuningdek, dars jarayonida talabalarga mavzuni yanada esda qolarli bo’lishini ta’minlaydi. Bu usul nafaqat o‘quv samaradorligini, balki talabalar o’ziga bo’lgan ishonchini ham sezilarli darajada yaxshilaydi.