TIKUV BUYUMLARINI KONSTRUKSIYALASH VA MODELLASHTIRISH FANINI SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA O‘QITISHNING INNOVATSION METODIK MODELI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada “Tikuv buyumlarini konstruksiyalash va modellashtirish” fanini sun’iy intellekt texnologiyalariga asoslangan innovatsion metodik model orqali o‘qitish masalasi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellekt vositalari yordamida o‘quv jarayonini individuallashtirish, talabalarning kognitiv faoliyatini faollashtirish, 3D modellashtirish, simulyatsiya va avtomatik tahlil kabi raqamli texnologiyalarni o‘quv jarayoniga integratsiya qilishning samaradorligi o‘rganildi. Taklif etilgan metodik modelning maqsadli, mazmun, tashkiliy, jarayon va baholash komponentlari ishlab chiqilib, ular pedagogik sharoitlarga moslashtirilgan virtual ta’lim muhiti orqali amaliyotda sinovdan o‘tkazildi. Pedagogik tajriba-sinov natijalariga ko‘ra, sun’iy intellektga asoslangan metodika talabalarning nazariy bilimlarini amaliy ko‘nikmalar bilan uyg‘unlashtirishi, kreativ fikrlashini rivojlantirishi va o‘quv jarayonining umumiy samaradorligini 11,1% ga oshirganligi qayd etildi. Olingan natijalar sun’iy intellekt integratsiyasiga asoslangan metodik yondashuvning texnologik ta’limda yuqori samara berishini ko‘rsatadi.