LINGVISTIK KORPUSLAR TADQIQI: MULTIMEDIA KORPUSI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada korpus lingvistikasining nazariy asoslari, jahon tajribasi va turkiy tillarda yaratilgan multimedia korpuslarining tahlili amalga oshirilgan. Tadqiqotda multimedia korpuslarini yaratish bosqichlari, multimodal annotatsiyalash tamoyillari hamda ularning lingvistik tadqiqotlardagi ahamiyati o‘rganilgan. ELAN, ANVIL, Praat kabi maxsus dasturiy vositalar yordamida audio va video materiallarni annotatsiyalash metodologiyasi tahlil qilingan. Turkiy tillar, jumladan, turk, tatar, qozoq, qirg‘iz va o‘zbek tillarida yaratilgan multimedia korpuslari qiyosiy o‘rganilgan. Tadqiqot natijasida multimedia korpuslarini yaratishning optimal metodologiyasi ishlab chiqilgan va o‘zbek tili multimedia korpusini yaratish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.