KОMPYUTER LINGVISTIKАSINI О‘QITISHDA TАMОYILLАRDAN FOYDALANISH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Maqolada kompyuter lingvistikasini o‘qitishda darslarni samarali tashkil etish uchun asosiy didaktik tamoyillar keng va batafsil yoritilgan. Har bir fan kabi, tilshunoslik va kompyuter lingvistikasini o‘qitishda ham tamoyillar asosiy vosita hisoblanadi. Didaktik tamoyillar orqali o‘quv jarayoni talabaning tarbiyasi, bilim berish va rivojlantirish, ilmiy asosga tayangan tushunarli o‘qitish, tizimlilik va izchillik, nazariy bilim va amaliy ko‘nikmalarni uyg‘unlashtirish, ongli va faol o‘zlashtirish, mustaqil faoliyat va ko‘rgazmalilik kabi jihatlar bilan ta’minlanadi.Maqolada, shuningdek, o‘quv materialini kundalik hayotiy voqealar bilan bog‘lash, mavzuni amaliy va nazariy jihatlari bilan uyg‘unlashtirish, o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, ijodiy yondashuv va amaliy ko‘nikmalarni shakllantirishning usullari ko‘rsatildi. Har bir tamoyilning amaliy qo‘llanishi, mavzuni o‘rganish jarayonida qanday natijaga erishishini tushuntirish bilan birga, mavzuni esda saqlash va o‘zlashtirish jarayonini samarali qiladi.