STRUKTURAL SEMANTIKA: NAZARIY ASOSLARI VA ZAMONAVIY TALQINLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqola struktural semantika yo‘nalishining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va uning zamonaviy tilshunoslikdagi o‘rnini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Struktural semantika XX asr boshlarida Yevropa tilshunoslik maktablarida, xususan, Ferdinand de Sossyur g‘oyalari asosida paydo bo‘lgan. Bu yo‘nalish tilni mustaqil, tizimli va ichki aloqalarga ega tuzilma sifatida o‘rganishni maqsad qilgan. Maqolada struktural semantikaning asosiy tamoyillari paradigmatik, sintagmatik va assotsiativ munosabatlar; belgi tizimi sifatida til; ma’no oppozitsiyasi; va til birliklarining o‘zaro munosabatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, struktural semantikaning kognitiv, generativ va kompyuter semantikasi bilan uzviy bog‘liqligi ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari struktural semantikaning hozirgi lingvistik tahlillarda ham nazariy va amaliy ahamiyatini saqlab qolayotganini ko‘rsatadi.