INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA TARJIMA VA KOMMUNIKATSIYA MASALALARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasidagi tarjima jarayonining kommunikativ, pragmatik va madaniy jihatlari tahlil qilinadi. Til o‘zaro ta’siri, ma’no uzatishdagi kognitiv model va kontekstning roli, shuningdek, tarjimada milliy-madaniy xususiyatlarni saqlab qolish masalalari ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqotda tarjimon shaxsining antropotsentrik o‘rni, uning maqsadi va adresat bilan muloqotdagi vositachilik funksiyasi yoritilgan. Globallashuv  jarayonida tillararo muloqotning ahamiyati, xususan, ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasidagi tarjima jarayonining lingvistik, pragmatik va madaniy jihatlari tahlil qilinadi. Tarjima faqat til o‘zgartirish emas, balki madaniy va kognitiv akt sifatida talqin etiladi.