COMPARATIVE ANALYSIS OF THE CONCEPTUAL METAPHOR WITH THE TARGET DOMAIN DEATH/СМЕРТЬ IN THE ENGLISH AND RUSSIAN LANGUAGES (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur tadqiqot ingliz va rus tillaridagi onlayn gazeta nekrologlarida o‘lim tushunchasining evfemistik metaforalar orqali ifodalanishini kognitiv-lingvistik yondashuv asosida tahlil qiladi. Tadqiqot J. Lakoff va M. Johnsonning kontseptual metafora nazariyasiga tayangan holda, o‘limning SAYOHAT, UYQU/DAM OLISH, QAYTA UCHRASHUV va YAKUNIY MANZIL kabi metaforik modellar orqali qanday kontseptuallashtirilishini o‘rganadi. Tadqiqot materiali 2021 yilda e’lon qilingan 280 ta nekrologdan iborat bo‘lib, ular ingliz va rus tillarida teng miqdorda tanlangan. Tadqiqotda metaforik ifodalarni aniqlash, ularning chastotasini hisoblash va tillararo taqqoslash uchun miqdoriy va sifat jihatidan tahlil usullari qo‘llanildi. Natijalar har ikkala til korpusida ham o‘lim tushunchasi ko‘pincha evfemistik metaforalar orqali ifodalanishini ko‘rsatadi. Tadqiqot metaforaning madaniy va kognitiv vosita sifatidagi ahamiyatini tasdiqlaydi.