SHARQ UYG‘ONISH DAVRIDA USTOZ–SHOGIRD TIZIMINING SHAKLLANISHI, TARIXIY EVOLYUTSIYASI VA IJTIMOIY-MADANIY TARAQQIYOTDAGI ROLI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada Sharq uyg‘onish davri (IX–XVI asrlar) ilmiy-ma’rifiy muhitida shakllangan ustoz–shogird tizimining tarixiy ildizlari, institutsional rivojlanish bosqichlari hamda uning ilm-fan, madaniyat va ma’naviy meros uzviyligidagi o‘rni kompleks ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotda mazkur pedagogik modelning madrasalar, kutubxonalar, ilmiy majlislar, hunarmandchilik ustaxonalari va tasavvufiy tariqatlar doirasida amal qilgan mexanizmlari gnoseologik, aksiologik va ijtimoiy-falsafiy yondashuv asosida ochib beriladi.