O‘ZBEKISTON TA’LIM TIZIMIDA TIMSS NATIJALARIDAN FOYDALANISH ORQALI TA’LIM SIFATINI OSHIRISH IMKONIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola O‘zbekiston ta’lim tizimida TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) xalqaro tadqiqot natijalarini milliy ta’lim jarayonlariga integratsiya qilish orqali ta’lim sifatini oshirish imkoniyatlarini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqot doirasida TIMSS baholash yondashuvi, mazmun va kognitiv sohalar, shuningdek, o‘quv jarayoni, o‘qituvchilar malakasi va pedagogik innovatsiyalar bilan bog‘liq masalalar ilmiy asosda tahlil qilinadi. Maqolada xalqaro baholash natijalaridan milliy kontekstda foydalanish, pedagogik jarayonni optimallashtirish, o‘quv dasturlarini modernizatsiya qilish va monitoring tizimlarini takomillashtirishga oid ilmiy va amaliy tavsiyalar taqdim etiladi. Tadqiqot O‘zbekiston ta’limini xalqaro standartlarga yaqinlashtirish, o‘quvchilarning chuqur kompetensiyalarini rivojlantirish va strategik pedagogik qarorlar qabul qilishga xizmat qiluvchi ilmiy asos yaratadi.