QISQA HIKOYALARINING AN’ANA VA JANR XUSUSIYATLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada hikoya va qisqa hikoya janrlarining kelib chiqishi, tarixiy shakllanish bosqichlari hamda Sharq va G‘arb adabiyotlaridagi rivojlanish xususiyatlari yoritiladi. Hikoya atamasining etimologiyasi, uning og‘zaki an’ana bilan bog‘liqligi va xalq ijodidagi o‘rni tahlil qilinadi. Qisqa hikoyaning adabiy janr sifatida mustaqillashuvi, uning badiiy mezonlari hamda turli adabiy maktablar doirasida talqin etilishi masalalariga e’tibor qaratiladi. Maqolada hikoya janrining badiiy tafakkur va madaniy taraqqiyotdagi ahamiyati umumlashtirilgan holda ko‘rsatib beriladi.