ADABIY TA’LIMDA KOGNITIV SIFATLARNI SHAKLLANTIRISH (SCIENCE TIME JOURNAL, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy adabiy ta’lim tizimida o‘quvchilarning kognitiv sifatlarini shakllantirish va rivojlantirish masalalari tadqiq etiladi. Maqolada badiiy matn tahlili jarayonida o‘quvchi tafakkurining o‘sish dinamikasi, axborotni qabul qilish va qayta ishlashning kognitiv modellari yoritilgan. Xalqaro baholash dasturlari (PISA) mezonlari va milliy ta’lim standartlari qiyosiy tahlil qilinib, adabiyot darslarida interpretativ kompetensiya va metakognitiv ko‘nikmalarni faollashtirish bo‘yicha amaliy takliflar berilgan.