“SHIROQ” RIVOYATI SYUJETINING YUZAGA KELISH ASOSLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Maqolada Shiroq haqidagi qadimiy epik syujet sak-massaget qabilalarining folklor an’analari doirasida shakllangan bo‘lib, rivoyat va dostonlarda ajdodlarimizning o‘z yurtini bosqinchi dushmanlardan himoya qilish maqsadida olib borgan mardonavor kurashi hamda ana shunday hayotmomot janglaridagi jasorati tasvirlangan. Antik davr tarixchilarining kitoblarida qadimgi sak va massaget eposining bir necha namunasining qoldiq holdagi epik bayonlari keltirilgan. Sak-massaget qabila birlashmasining yirik urug‘laridan biri hisoblangan siraqlarning jasorati va qahramonliklari tasvirlangan “Shiroq” (yoki “Siraq”) rivoyati o‘zbek folklorining arxaik qatlamiga mansub epik syujetlar sirasiga kirishi haqida cho‘z boradi.