QORAQALPOG‘ISTON HUDUDIDAGI O‘ZBEK SHEVALARI: TAOM NOMLARINING LEKSIK TAHLILI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek tili leksik tarkibining shakllanishi va undagi qatlamlararo munosabatlar tahlil qilinadi. Adabiy til leksikasi bilan bir qatorda umumxalq tili, dialekt va shevalarga mansub leksik birliklarning ham umumiy leksik tizim tarkibida tutgan o‘rni asoslanadi. Shuningdek, o‘zbek xalqining qadimgi turkiy ildizlari bilan bog‘liq holda dialekt va shevalarda uchraydigan umumiy til hodisalari, variantlilik va o‘xshashliklar ilmiy nuqtayi nazardan sharhlanadi. Qoraqalpog‘iston hududidagi o‘zbek shevalarida uchraydigan taom nomlari misolida dialektal leksikaning adabiy tilni boyitishdagi ahamiyati yoritiladi hamda bu hodisalarning etnolingvistik jihatdan muhim manba ekani ko‘rsatib beriladi.