SHE’RIY MATNDA NUTQIY AKT VA DEYKSISNING IFODALANISHI : (USMON AZIM SHE’RLARI MISOLIDA) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqolada she’riy matnda nutqiy aktlar va deyksis hodisasining ifodalanish xususiyatlari pragmalingvistik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot materiali sifatida zamonaviy o‘zbek she’riyatining yirik vakili Usmon Azim ijodidan tanlab olingan she’rlar asos qilib olinib, ularda lokutiv, illokutiv va perlokutiv aktlarning poetik nutqda namoyon bo‘lish shakllari aniqlanadi. Shuningdek, deyktik birliklarning badiiy matnda semantik-pragmatik yuklama kasb etishi hamda lirik subyekt va o‘quvchi o‘rtasidagi kommunikativ munosabatni shakllantirishdagi roli ochib beriladi. Tahlil natijalari Usmon Azim she’riyatida nutqiy akt va deyktik birliklar poetik pragmatikaning muhim komponenti sifatida individual muallif uslubini belgilashini ko‘rsatadi.