TASAVVUF POETIKASI TARJIMASIDA “RUHIY SEMANTIKA” MODELI: (transkultural kontekstda universal va lokal jihatlar) (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqola tasavvufiy poetika terminlarini tarjima qilishda duch kelinadigan murakkabliklarni o‘rganadi. Tadqiqotda an’anaviy lingvistik yondashuvlar yetarli emasligi, terminlarning ruhiy, ontologik va poetik qatlamlari yo‘qolishi aniqlangan. Shu asosda “ruhiy semantika” modeli taklif etildi. Ushbu model tarjimani nafaqat lingvistik, balki ruhiy, madaniy va estetik kontekstda amalga oshirish imkonini beradi. Tadqiqot transkultural kontekstda universal ruhiy mazmun va lokal poetik shakllarni uyg‘unlashtirishga qaratilgan yondashuvni ko‘rsatadi. Natijalar shuni isbotlaydiki, “ruhiy semantika” modeli tasavvufiy matnlarning tarjimasida samarali vosita bo‘lib, tarjimonni madaniyatlararo va ruhiy ijodkor sifatida talqin qiladi.