MOVАROUNNАHR АRАB TILSHUNOSLIGI MAKTABLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Movarounnahr arab nahvshunosligi maktabi VIII asrning oxiri va IX asrning boshlarida Xorazmda vujudga kelgan. IX-XI asrlarda Buxoro, Samarqand, Qarshi, Farg‘ona, Shosh kabi hududlarda ham arab tilshunosligi maktablari vujudga kelib jadal surʼatda rivojlana boshladi. XII asrda o‘zining rivojlanish cho‘qqisiga yetdi va shu davrdan boshlab, “Movarounnahr arab tilshunosligi maktabi” butun islom olamiga tanila boshladi. Ushbu maktab namoyondalari arab tilshunosligi ilmining rivojlanishi va nazariy asoslarini yaratishda muhim rol o‘ynadi. “Movarounnahr arab tilshunosligi maktabi” XIV asrgacha gullab yashnadi.