FITONIM KOMPONENTLARGA EGA IDIOMALARNING ETIMOLOGIYASI VA KOMMUNIKATIV QO‘LLANILISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Ushbu maqola til va tabiat o‘rtasidagi murakkab va ko‘p qatlamli o‘zaro munosabatlarni tahlil qilishga bag‘ishlanib, ayniqsa fitonimik komponentlarga ega bo‘lgan idiomalar o‘simlik nomlariga asoslangan barqaror iboralarning lingvistik xususiyatlarini chuqur o‘rganadi. Tadqiqot mazkur idiomalarning etimologik asoslarini aniqlash, ularning semantik taraqqiyot mexanizmlarini yoritish hamda kundalik nutq jarayonida namoyon bo‘ladigan funksional-pragmatik imkoniyatlarini tizimli ravishda tahlil qilishni maqsad qilib qo‘yadi. Shuningdek, ushbu iboralarda o‘simlikning meva berish yoki ozuqa yetishtirishga oid adabiy botanik ma’nosidan tashqari, ko‘chma ma’no hosil qilishda muhim rol o‘ynaydigan metaforik va konseptual qatlamlar alohida ilmiy e’tibor bilan ko‘rib chiqiladi.