RIVOJLANISHIDA NUQSONLARI BO‘LGAN BOLALARNI PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK DIAGNOSTIKA QILISH ORQALI KORREKSION TA’LIMNI TASHKIL ETISH YO‘LLARI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqolada Respublikamizda so‘nggi yillarda ta’lim-tarbiya tizimini takomillashtirish, xususan, nutqida og‘ir nuqsonlari bo‘lgan bolalarni maktabga tayyorlashning me’yoriy-huquqiy va psixologik-pedagogik asoslari yoritilgan. Maktabgacha ta’lim tizimini qamrab olish darajasini oshirish, ta’lim sifatini xalqaro standartlar asosida rivojlantirish hamda barkamol avlodni tarbiyalashga qaratilgan davlat siyosatining ustuvor yo‘nalishlari tahlil qilingan. Maqolada nutqiy rivojlanishida nuqsoni bo‘lgan bolalarni erta aniqlash, psixologik-pedagogik va differensial diagnostika asosida ularning individual rivojlanish imkoniyatlarini baholash, samarali tuzatish-pedagogik ishlarni tashkil etish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, maxsus maktabgacha ta’lim muassasalari faoliyati, mutaxassislar hamkorligi va individual yondashuvning ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan asoslab berilgan.