TA’LIM SIFATINING EVOLYUTSIYASI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur ishda ta’lim sifati tushunchasining tarixiy jarayon davomida bosqichma-bosqich rivojlanishi va mazmunan boyib borishi ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqot ta’lim sifati evolyutsiyasini besh asosiy davr ‒ an’anaviy davr, industrial davr, natija-g‘oyaviy davr, boshqaruv va standartlar davri hamda raqamli va kompetensiyaviy davr kesimida yoritadi. Har bir bosqichda ta’lim sifati mezonlarining o‘zgarishi, unga ta’sir etgan ijtimoiy-iqtisodiy omillar, ilmiy-pedagogik g‘oyalar, texnologik taraqqiyot hamda global baholash tizimlarining shakllanishi o‘rganilgan. Ayniqsa, XXI asrda raqamli texnologiyalar, sun’iy intellekt, funksional savodxonlik, kompetensiyaviy yondashuv va xalqaro baholash dasturlarining ta’lim sifatiga ta’siri alohida tahlil qilingan. Ish natijalariga ko‘ra, ta’lim sifati dinamik, ko‘p qirrali va jamiyat ehtiyojlariga mos ravishda o‘zgarib turadigan konseptual kategoriya ekanligi ilmiy xulosa sifatida asoslangan.