SHINJON O‘ZBEK ADIBI ANDIJONIY IJODIDA FRAZEOLOGIK BIRIKMALARNING VARIANTLANISHI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada tilshunoslikning qiziqarli ilmiy sohalardan biri frazeologizmlarning, xususan, XX asr boshlari Sharqiy Turkiston (Shinjon)da yashab ijod qilgan o’zbek shoirlaridan biri Pirimqul Qori Andijoniyning ijodiga oid frazeologik iboralarning leksik-semantik jihatdan tahlili, milliy-madaniy xususiyatlari haqida so‘z boradi. O‘zbek tilshunosligida frazeologizmlarning ma’nosi, lug‘aviy va semantik xususiyatlariga ko‘ra tasnifi asosida shoir ijodi lirik matnlari ifodasiga daxldor iboralarning rango-rangligi, ularning badiiy-estetik yuklamasi ilmiy asosda izohlandi, she’rlarida variantlanishning yuzaga kelishi, bugungi kundagi iste’mol variantlari bilan taqqoslab ko’rildi