O‘ZBEK VA INGLIZ HIKOYALARIDAGI USLUBIY VOSITALAR VA ULARNING ANTROPOTSENTRIK TALQINI (SCIENCE TIME JOURNAL, 2025)
Mazkur maqola o‘zbek va ingliz hikoya janriga mansub badiiy matnlarda qo‘llaniladigan uslubiy vositalarning lingvopoetik hamda antropotsentrik xususiyatlarini tahlil qiladi. Tadqiq davomida metafora, epitet, ironiyalash, taqqoslash kabi vositalarning milliy mentalitet, madaniy kodlar va inson ruhiyatini ifodalashdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Qiyosiy tahlil asosida o‘zbek adabiyotida jamoaviylik, mehr, axloqiylikka urg‘u berilishi; ingliz adabiyotida esa individualizm, psixologik konflikt va ironik kayfiyatning ustuvorligi aniqlanadi. Maqola antropotsentrik paradigma doirasidan kelib chiqib, hikoya matnining inson omiliga yo‘naltirilgan modellarini chuqurroq yoritadi.